عهد عتیق چیست؟
عهد عتیق آن بخش از کتاب مقدس است که در تقدس، بین مسیحیان و یهودیان مشترک است و تاریخ نگارش کتاب های آن مربوط به قبل از میلاد مسیح(ع) است. عهد عتیق هم اکنون کتاب مقدس یهودیان و بخش اول کتاب مقدس مسیحیان محسوب می شود. این بخش شامل 39 کتاب است که 17 تای اول آن «تاریخی»، 5 تای بعدی آن «حکمت و نیایش» و 17 تای آخری آن «پیشگویی» است. در ادامه نام تمام این 39 کتاب عهد عتیق به ترتیب آورده شده است.
اسامی کتب تاریخی عهد عتیق به ترتیب عبارتند از:
1- پیداش
2- خروج
3- لاویان
4- اعداد
5- تثنیه
6- یوشَع
7- داوران
8- روت
9- اولِ سموئیل
10- دومِ سموئیل
11- اولِ پادشاهان
12- دومِ پادشاهان
13- اولِ تواریخ
14- دومِ تواریخ
15- عَزراء
16- نِحِمیاء
17- اِستِر
از این 17 کتاب تاریخی عهد عتیق، 5 تای اول آن به «تورات» شهرت دارد و از آن ها به «اَسفار پنجگانه» یاد می شود. «اسفار» جمعِ «سِفر» در لغت به معنی کتاب و نوشته است.
اسامی کتب حکمت و نیایش عهد عتیق به ترتیب عبارتند از:
1- اَیّوب
2- مَزامیر
3- اَمثال
4- جامعه
5- غزلِ غزل ها
اسامی کتب پیشگویی عهد عتیق به ترتیب عبارتند از:
1- اِشَعیا
2- اِرمیا
3- مَراثیِ ارمیا
4- حِزقیال
5- دانیال
6- هوشَع
7- یوئیل
8- عاموس
9- عوبِدیا
10- یونس
11- میکاه
12- ناحوم
13- حَبَقّوق
14- صِفِنیا
15- حَجّی
16- زکریا
17- مَلاکی
متن اصلی و اولیه ی عهد عتیق به زبان «عبری» است.
در زمان حضرت عیسی(ع) فقط عهد عتیق در دستان مردم بود و صرفاً زندگینامه و نامه هایی از حواریون بین مردم دست به دست می شد. اما پس از ایجاد اختلاف های بزرگ بین یهودیان و مسیحیان، مسیحیان احساس کردند که لازم است یک کتاب مقدس جداگانه داشته باشند و بنابراین عهد جدید به تدریج تألیف گردید. با این حال مسیحیان با این که زمان عهد قدیم و شریعت را با آمدن حضرت مسیح (ع) پایان یافته می دانند، ولی کتاب های عهد عتیق را معتبر و مقدس می شمارند و از مطالب آن استفاده می کنند؛ امّا زمان احکام و فرایض موجود در عهد عتیق را تمام شده می شمرند، و آن احکام و فرایض را که همان شریعت حضرت موسی (ع) است، مقدمه ای برای ظهور حضرت عیسی (ع) می دانند.
در پست بعد، توضیحاتی در مورد عهد جدید داده خواهد شد.